sobota, 4. oktober 2014

Domače igrače: črno-beli vzorci za dojenčke

Pred letom dni sem bila na področju dojenčkov popolnoma nevedna. Ko se je na paličici pokazal plusek, sem začela brskati po internetu in prebirati knjige na temo nosečnosti in novorojenčkov. Med drugim sem izvedela tudi, da novorojenčki na začetku ne vidijo razločno. Podobe razločijo na razdalji  približno 25 cm, postopno dlje. Prav tako naj ne bi (dobro) videli barv, ampak ločijo svetlo od temnega - večji ko je kontrast, bolje vidijo. Največji kontrast je med črno in belo barvo, zato se jim črnobeli vzorci zdijo zanimivi, saj jih dobro vidijo. Seveda posamezni deli vzorcev ne smejo biti premajhni, saj novorojenčki vidijo linije, ki so široke vsaj 3 mm.

Emi sem tako izdelala nekaj kartic s črnobelim vzorcem. Ko sem jo pestovala, sem kartice držala v roki tako, da jih je lahko opazovala. In jih tudi res je! In to z velikim zanimanjem! Njene očke so kar oživele, potem pa se ustavile na enem delu in ga podrobno preučevale. Nato si je ogledala drug del vzorca in zraven spuščala različne glasove. Bilo jo je veselje opazovati.

Kasneje sem kartice z magnetki pritrdila na hladilnik in tako je ta postal redna postaja na najini hoji po stanovanju. Izdelala sem ji še nekaj drugih igral oz. pripomočkov s takimi vzorci in tako sem lahko postorila vsaj kakšno malenkost kot je priprava zajtrka ali pospravljanje posode iz pomivalnega stroja.



3 komentarji:

  1. Tole si se pa super spomnila!:) Tvoja dojenčica je pa tudi pravi mali sladkorček♥ :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, res je moj mali cukr! :)
    Hvala, ji je bilo všeč ja, zdaj jo pa že vse ostalo zanima. :)

    OdgovoriIzbriši

Ti je všeč moj blog ali imaš kakšen predlog? Prosim, piši mi ;)
Do you like my posts or you have a suggestion? Please, write to me ;)