ponedeljek, 18. januar 2016

Grafika za malčke: monotipija


 Z Emo sva preizkusili likovno tehniko s področja grafike, ki se imenuje monotipija. Monotipija pomeni en odtis. Če si predstavljate matrico, npr. tisto, ki smo jo v osnovni šoli vsi izrezali iz linoleja, veste, da jo lahko odtisnete neštetokrat, pa bo odtis vedno enak. Pri monotipiji pa je vsak odtis malo drugačen od prejšnjega. Je pa monotipija zelo preprosta likovna tehnika, nič bolj zapleteno in umazano ni kot pri navadnem slikanju s tempera ali prstnimi barvami.

monotipija

monotipija
 Za monotipijo potrebujemo:
- mapico iz fascikla,
- selotejp,
- prstne ali tempera barve,
- čopič in paleto (ali krožniček, kos kartona, plastično embalažo ..., kamor bomo nanesli nekaj barve in jo ponudili otroku) ali prste,
- list za odtis (lahko je navaden A4 papir iz tiskalnika ali pa trši barvni papir).

Postopek pri monotipiji:
1.  Na mizo, kjer bo otrok ustvarjal, položite mapico in jo prilepite s selotejpom, da se ne bo premikala ali celo padla z mize, ko bo umetnik začel slikati.
2. Priporočam, da otroka oblečete tako, da ne bo škode, če se bo umazal z barvo. Zaščitite tudi površino, kjer bo ustvarjal. Pri roki imejte kakšno krpo, papirnato brisačko in seveda fotoaparat. :)
3. Na paleto (ali krožniček oz. nek podstavek) stisnite malo barve. Otroku ponudite čopič, paleto z barvo in slikarsko podlago - mapico - slika naj po mapici, enako, kot bi slikal na papir, le da se tukaj barva ne bo vpila v podlago. Seveda lahko ustvarja brez pripomočkov in uporablja le svoje prstke.
4. Pripravljen imejte papir za odtis. Ko je slika gotova, čeznjo položite list papirja, ga malo pritisnite z dlanjo in previdno odlepite od podlage - mapice. Na njem je nastal enkraten in neponovljiv odtis. 
5. Nadaljujte, dokler je otroku zabavno. Potem izdelke postavite na mizo ali jih obesite na vrvico, kot jih midve z Emo kar naravnost v najino galerijo, kjer se posušijo. Odtise lahko primerjate in skupaj z otrokom ugotovite, da je vsak vsaj malo drugačen od prejšnjega.





Liste z odtisi sva porabili za izdelavo novoletnega darila za stare starše - koledarja z Eminimi likovnimi izdelki.

Želim vam prijetno ustvarjanje! Vesela bom kakšne fotografije vaših izdelkov. ;)

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Ti je všeč moj blog ali imaš kakšen predlog? Prosim, piši mi ;)
Do you like my posts or you have a suggestion? Please, write to me ;)