torek, 8. november 2016

Ste že videli toliko školjk?

Včasih kakšne objave ne objavim takoj in se potem nekam potuhne in tako poletno tematiko najdem med naletavanjem prvih snežink.

 
Letos smo po dolgem času dopustovali dvakrat, enkrat tudi v Umagu. Že tretje leto zapored smo bili na istem mestu, v istem apartmaju, tako da smo okolico že kar dobro spoznali, smo pa obiskali tudi nekaj krajev v bližini. Kljub temu smo na koncu naše plaže ogromno školjk opazili letos prvič. Uživam v hoji po skalah in tako sem gledala navzdol, pazila na korake in na enkrat pred seboj zagledam približno pet školjk. Verjetno veste, da je na istrskih plažah najti kakšnega polžka ali mini školjkico že kar uspeh, pred menoj pa je bil slab meter naprej tak prizor:


Hm? Od kod toliko školjk? Ni važno! Eeeeeeeemaaaaaaaaaaa! Poglej, kaj sem našla! :)



Školjka pri školjki.




Vso družino sem prepričala, da to pa morajo videti in smo se naslednji dan ponovno odpravili na sprehod, jaz opremljena s fotoaparatom in navdušenjem, ki me še ni minilo od prejšnjega dne, ati z Emo na ramenih, mami z rezervnimi oblačili, ker je bilo zelo hladno (na morju smo bili proti koncu septembra).

Trudila sem se, da ja ne bi stopila na kakšno školjko in previdno sem načrtovala naslednji korak - z ene skale na drugo. Ati je vseeno stopil nanje in hodil po njih. Ideja se mi je najprej upirala, a me je zanimalo, kakšen občutek je hoditi po toliko školjkah. Pod nogami sem začutila škrtanje in pokanje lupin in počutila sem se, kot da hodim po nečem živem. Ni mi bilo prijetno pa še tiste, ki so bile ob plimi pokrite z vodo, so bile zelo spolzke in nevarne za zdrs.


Dve vrsti: školjke in polži



Dve stopnji ohranjenosti: ene so zgledale povsem sveže, druge so že razpadale.


Ker ob prvem snidenju s temi lepoticami nisem imela s seboj fotoaparata, sem se vrnila še enkrat, da bi jih fotografirala ob sončnem zahodu.
Na določenem predelu obale so prevladovale školjke,


na drugem pa polžki. Ti so bili v notranjosti oranžne in bele barve.


Nismo ugotovili, od kod toliko školjk. Mislimo, da jih ni prineslo morje, ampak jih je moral nekdo odvreči. Prav tako ne vem, kako se tem školjkam reče. Čeprav smo s seboj imeli mini enciklopedijo, jih v njej nismo našli, doma pa tudi nismo raziskovali naprej. Jih morda poznate vi?

2 komentarja:

  1. Zelo zanimivo! Ti veliki polži so oko sv. Lucije (iz oranžnih pokrovčkov izdelujejo nakit) in školjke pokrovače. Lahko, da jih je prineslo morje, po mojem najbolj verjetno..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živjo, Katja! A, tako se imenujejo. Saj so mi znane, imen pa nisem poznala - hvala! ;)
      Na FB mi je odgovorila ena punca, ki pravi, da je tudi ona letos v Umagu, na isti plaži kot mi, videla te školjke in da v bližini gojijo školjke, tako da so najverjetneje od tam.

      Izbriši

Ti je všeč moj blog ali imaš kakšen predlog? Prosim, piši mi ;)
Do you like my posts or you have a suggestion? Please, write to me ;)