KORENČKOVA
TORTA
Sestavine za testo:
150 g masla
180 g
sladkorja
4 jajca
200 g
polnovredne pšenične moke
100 g
navadne bele moke
100 g
orehov
300 g
korenja
1 pecilni
prašek
sok pol
limone
po želji
rum in pest rozin
Sestavine za nadev:
500 g skute
2 žlici sladkorja
v prahu
1 vanilijev
sladkor
2 jajci
približno
100 g naribane čokolade
Preliv:
sok 3
pomaranč
žlica
sladkorja v prahu
po želji
malo ruma
Testo
pripravimo tako, da v posodi rumenjake penasto umešamo s sladkorjem in maslom,
iz beljakov pa zmešamo trd sneg. Korenje olupimo, splaknemo pod tekočo hladno
vodo in naribamo. Prelijemo ga z limoninim sokom, da ne spremeni barve. Orehe
sesekljamo ali zmeljemo in jih skupaj s korenjem dodamo penasti masi. Če torte
ne bodo jedli tudi otroci, lahko dodamo nekaj žličk ruma za boljši okus.
Ljubitelji rozin lahko vmešajo tudi te. Natehtamo obe moki in ju presejemo v
večjo posodo, kjer ju zmešamo s pecilnim praškom. Mešanico postopno dodajamo v
prvo skledo, na koncu pa rahlo primešamo še beljakov sneg. Maso vlijemo v model
za torto, ki mu namastimo samo dno. Pečemo približno 40 minut pri 150 °C, a po
pol ure pečenja naredimo test z zobotrebcem: zapičimo ga v sredino torte in
preverimo, ali je čist, sicer pečemo še nekaj časa.
Za nadev
najprej ločimo rumenjake od beljakov in le-te stepemo v sneg. Pripravimo parno
kopel: na štedilnik pristavimo posodo s toliko vode, da sega za dva prsta
visoko, nad njo pa postavimo drugo posodo, v kateri bomo stepli rumenjaka.
Dodamo jima še obe vrsti sladkorja in z mešalnikom stepamo nekaj minut, da zmes
postane svetlo rumene barve. Odstavimo s štedilnika in dodamo skuto, ki jo
lahko vmešamo z mešalnikom. Nazadnje z žlico previdno vmešamo še sneg in krema
za torto je pripravljena.
Ohlajeno
torto prerežemo na pol. Pripravimo preliv, za katerega stisnemo sok iz treh
pomaranč, ga zmešamo s sladkorjem v prahu, po želji pa tudi z nekaj kapljicami
ruma. Z nastalo tekočino napojimo obe polovici. Če torto podarjamo za
materinski dan, dan žena ali kar tako proslavljamo, da je v naše kraje spet prišla
pomlad, jo okrasimo kot cvetlico. Torta bo predstavljala sredino cveta, liste
pa bomo izrezali iz svilenega (ali kakšnega drugega) papirja. Na izbran papir
položimo krožnik, na katerem bomo servirali torto in ga obrišemo s svinčnikom.
Krog izrežemo tako, da oblikujemo liste cveta. Da papir slučajno ne bi obarval
tudi torte, iz papirja za peko izrežemo še krog, ki naj bo centimeter večji od
nje. Tega postavimo na sredino barvnega papirja, oba skupaj pa položim na
krožnik. Na sredino, torej na papir za peko, položimo spodnjo polovico torte in
jo premažemo z nadevom. Nanjo položimo drugo in celo torto obdamo s kremo. Po
vrhu in ob straneh jo posujemo z naribano čokolado, da dobimo vtis sredice
rožnega cveta, v katerem najdemo semena.
CARROT CAKE
For the dough:
CARROT CAKE
For the dough:
150 g butter
180 g sugar
4 eggs
200 g whole-wheat flour
100 g white flour
100 g walnuts
300 g carrot
1 baking powder
juice of half a lemon
rum and raisins (optional)
For the soaking sypur:
For the filling
500 g curd
2 tbls powdered sugar
1 vanilla sugar
2 eggs
100 g chocolate, grated
For the soaking sypur:
juice of 3 oranges
1 tbl powdered sugar
rum (optional)
Mix egg yolks, sugar and butter. Beat egg whites until stiff. Peel, wash and grate carrots, pour with lemon juice. Chop or grind walnuts and add them to the mixture with egg yolks. Also add carrots, rum and raisins if you wish. Gradually add both flours and baking powder. Add beaten egg whites and gently mix everything together. Pour into the oiled mould and bake at 150 °C for 40 minuts.
Mix egg yolks, sugar and butter. Beat egg whites until stiff. Peel, wash and grate carrots, pour with lemon juice. Chop or grind walnuts and add them to the mixture with egg yolks. Also add carrots, rum and raisins if you wish. Gradually add both flours and baking powder. Add beaten egg whites and gently mix everything together. Pour into the oiled mould and bake at 150 °C for 40 minuts.
For the filling beat egg whites and prepare steam bath for mixing egg yolks and sugar until light. Put of the heat and add curd. Carefully mix in beaten egg whites and the filling for the cake is ready.
When the baked cake is cooled, cut in 2 layers. Soak both layers with the mixture of sugar, orange juice and rum. Fill with half of the prepared filling. Use the other half as couverute and sprinkle with choped chocolate. Make a paper flower and put it on plate. Then put the in the center of the flower as seen in the picture above.
When the baked cake is cooled, cut in 2 layers. Soak both layers with the mixture of sugar, orange juice and rum. Fill with half of the prepared filling. Use the other half as couverute and sprinkle with choped chocolate. Make a paper flower and put it on plate. Then put the in the center of the flower as seen in the picture above.
Ni komentarjev:
Objavite komentar
Ti je všeč moj blog ali imaš kakšen predlog? Prosim, piši mi ;)
Do you like my posts or you have a suggestion? Please, write to me ;)