sreda, 13. januar 2016

DIY novoletno darilo za stare starše: koledar z Eminimi likovnimi izdelki

Kar na lepem je leto spet naokoli in čas je tudi za darila. Za ljudi, ki jih ne poznam dobro, pričakuje pa se, da jim nekaj dam za darilo, mi je včasih res neprijetno izbirati darila. Z darilom namreč želim prejemnika razveseliti, in to iskreno. Menim, da je v breme tistemu, ki darilo podari in tistemu, ki ga prejme, če je darilo krneki - le zato, da je. V takem primeru sem bolj vesela preproste pozornosti, kot je res iskreno voščilo, vrtnica ali šopek travniških rožic, vedno pa se razveselim tudi 100 g Milke. Ne, kava pri meni ne vžge. :)

Čez leto si včasih zapišem, če je kdo od tistih, ki so na moji listi obdarjencev za novo leto, omenil, da si nečesa želi, sicer se v prednovoletni panični gonji za darili ne bi spomnila, kaj mi je slučajno omenil pol leta nazaj. Tako vsaj vem, da mu bom podarila nekaj, česar se bo res razveselil (no, priporočljivo je preveriti, če si do takrat tistega ni kupil že kar sam :)), pa še meni je s tem olajšano delo iskanja pravega darila. 

Lani sem se odločila, da starim staršem poklonim koledar, ki bo vseboval Emine likovne izdelke.
V takem darilu vidim več plusov:
- otrok sodeluje pri izdelavi,
- darilo je unikatno in posebno,
- darilo je res izbrano in namenjeno prav tistemu, ki ga dobi,
- darilo je preprosto za izdelavo in poceni,
- ubije dve muhi na en mah: med igranje z otrokom istočasno nastaja darilo - tako prihranimo čas, ki bi ga porabili, če bi se želeli posebej igrati z otrokom in nato "letati" po trgovinah za darilom.

V koledar sem želela vključiti čim več različnih Eminih likovnih izdelkov. Omejeni sva bili z velikostjo koledarja in njegovo dvodimenzionalnostjo. Tako sem se osredotočila na slikanje, risanje in grafiko ter kombinirane tehnike. Želela sem, da Ema preizkusi čim več različnih tehnik in tako odkriva možnosti likovnega ustvarjanja. 

koledar z likovnimi izdelki: odtis dlani, risanje s flomastri, risanje z barvicami, slikanje s prsti

monotipija

risanje s flomastri

slikanje s prsti, tisk s pečatniki in slikanje s čopičem

risanje s svetlim risalom na temno podlago, risanje s svinčnikom

risanje s flomastri, risanje s svetlim risalom na temno podlago

tisk s pečatniki, lepljenka
 Vsak koledar je postal zakladnica enajstih likovnih izdelkov moje hčerke, ki šele vstopa v svet ustvarjanja, se uči, ga odkriva in spoznava. Zanimivo mi je bilo opazovati, kako se je odzvala na nov material (npr. tisk s krompirjem, pri katerem pečatnika ni znala pravilno uporabljati, ampak je z njim slikala kot s čopičem), kako se je trudila nanesti lepilo na papir, a ji ni najbolje uspevalo, kako je zatopljeno vihtela čopič in znova odkrivala, kakšen občutek je barva na koži.
Kot dvanajsti izdelek koledarja za stare starše je bila fotografija, na kateri je Ema skupaj z njimi.
Nastalo je pet unikatnih koledarjev. Zavila sem jih v rdeče-zeleni barvni kombinaciji, ki me je pretekli božič čisto navdušila.

2 komentarja:

  1. Res dobra ideja za koledar! Podarili smo že fotografije, tole pa tudi sigurno pride na vrsto! :) Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala, me veseli, da ideja pride še komu prav. ;)

    OdgovoriIzbriši

Ti je všeč moj blog ali imaš kakšen predlog? Prosim, piši mi ;)
Do you like my posts or you have a suggestion? Please, write to me ;)