sreda, 19. avgust 2015

Ješprenj in ajda, piščanec in grah

Treba je bilo poskusiti letošnji grah, ki smo ga že pobrali, oluščili in zamrznili. Nekaj je bilo precej suhega in Bojanova stara mama ima k sreči veliko izkušenj in posledično nasvetov za take vrste težav. Svetovala mi je, naj tudi suh grah shranim v zamrzovalniku, preden ga bom skuhala, pa naj ga čez noč namakam v vodi, enako kot fižol. Nasvet sem preizkusila, saj nisem želela po nepotrebnem zasedati prostora v zamrzovalniku z nečim, kar ni užitno, medtem ko ga bom potrebovala za druge pridelke, ki jih bom shranila za čez zimo. Ugotovila sem, da se namočen suh grah skuha tako dobro kot svež. Bil je odličnega, polnega kremastega okusa in z ajdo in ješprenjem ter piščancem je kar zaplesal po brbončicah!




JEŠPRENJ IN AJDA, PIŠČANEC IN GRAH
Sestavine:
pest ješprenja
pest ajdove kaše
pest graha
½ piščančjih prsi
1 žlica zeliščnega masla*

V posodo nalijemo vodo, jo pristavimo na štedilnik in ko zavre, notri vsujemo ješprenj. Kuhamo približno pol ure in poskusimo, če je ješprenj že skoraj primeren za zaužitje. Takrat dodamo prebrano ajdovo kašo in kuhamo naprej.
V drugo posodo prav tako nalijemo vodo in ko zavre, vanjo vsujemo sveži ali zamrznjen grah. Kuhamo približno 20 minut oz. toliko, da je primerno mehak.
Piščančje prsi narežemo na koščke. V ponev damo zeliščno maslo in jo pristavimo na štedilnik. Ko se maslo stopi, v ponev dodamo koščke piščanca. Pražimo 10 minut in vmes večkrat premešamo.
Ko so ješprenj, ajda in grah kuhani, jih odcedimo in primešamo k mesu. Postrežemo.
Priporočam, da grah pretlačite z vilico, da se kroglice ne bi otroku zaletele.

*Če nimamo zeliščnega masla, uporabimo samo žličko navadnega masla, lahko pa dodamo še sesekljana sveža zelišča in strt strok česna. Ko prijetno zadiši, dodamo meso. Namesto svežih zelišč lahko uporabimo tudi poljubna suha zelišča.


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Ti je všeč moj blog ali imaš kakšen predlog? Prosim, piši mi ;)
Do you like my posts or you have a suggestion? Please, write to me ;)