četrtek, 6. avgust 2015

Pomoč pri gospodinjskih opravilih: spravilo stročjega fižola

Letošnja bera stročjega fižola je prav lepa. Veliko smo ga pojedli sproti, nekaj pa bi ga rada prihranila za jesenske, zimske in spomladanske dni, ko bo priročna in zdrava izbira za na naš krožnik. Vseeno okus ni enak kot pri svežem, zato ga bom verjetno uporabila v kakšni juhi, kjer se bo pomešal z drugimi sestavinami in končni rezultat ne bo odvisen samo od njega.
V teh nekaj letih, odkar imam svoj vrt, sem ugotovila, da je najbolje stročji fižol blanširati, preden ga zamrznemo. Ko ga želimo uporabiti, ga je najpametneje vzeti iz zamrzovalnika tik pred uporabo, ker je odtaljen popolnoma mlahav in na pogled in okus brez življenja.

Ema tako rada opazuje, kaj počne njena mamica. In ko sem pripravljala stročji fižol za v zamrzovalnik, sem presodila, da pri tem lahko sodeluje. V proces sem jo vključila šele po tem, ko sem odrezala konce vseh strokov in jih narezala na primerno dolžino, torej, ko noža ni bilo več na pultu. Prav tako sem zelenjavo že blanširala, tako da tudi vrele vode ni bilo v bližini. Fižol je bil tudi že nekoliko ohlajen, in ni bilo nevarnosti, da bi se opekla. Morali sva ga le še spraviti v vrečke za živila in zapakirati ter opremiti z etiketo. 


Pobrisala sem pult in Emo dvignila v naročje. Kar oči so se ji zableščale! Pokazala in opisala sem ji, kaj počnem. Najprej sva umili roke, potem pa sem jo dala sedet na pult. Dala sem ji kratka in jasna navodila, kako naj mi pri tem pomaga. Fižol sem v vrečke prelagala s pomočjo žlice, zato je tako poskusila tudi Ema. Ni ji šlo najbolje, zato je postopek poenostavila in uporabila roko. :)
Ker je imela umite roke in ker bom fižol, preden bo pristal v naših ustih, še toplotno obdelala, se mi to ni zdelo sporno.



Pri delu je bila zelo osredotočena in natančna. Če je slučajno kakšen fižolček zgrešil cilj, ga je skrbno pobrala in položila v vrečko ali posodo.


Vedno, kadar me opazuje ali mi pomaga v kuhinji, jo premamijo začimbe na polici nad pultom. Ko pripravljava kakšno jed, ponavadi je to zajtrk, mi ponuja kozarčke z začimbami. Včasih se res odločim dodati npr. noževo konico cimeta med jogurt s sadjem. To se ji zdi tako dobro! Kadar ne skuša začinjati jedi po svoje, ima dosti dela že s prelaganjem kozarčkov sem in tja.


 

Katere pridelke boste pa vi spravili v zamrzovalnik?

1 komentar:

Ti je všeč moj blog ali imaš kakšen predlog? Prosim, piši mi ;)
Do you like my posts or you have a suggestion? Please, write to me ;)