Letos sem na vrtu prvič posadila koromač. V bližnji vrtnariji sem kupila sadike, jih vtaknila v zemljo, zalila, nekajkrat oplela in pridelala 12 velikih koromačev. In seveda so bili zreli za pobiranje vsi ob približno istem času. In kaj storiti z njimi? Nekaj sem jih podarila, iz drugih skoraj vsak dan skuham kaj za kosilo, kakšnega pa bi rada shranila za čez zimo. Ste mogoče že kdaj zamrznili koromač? Na kakšen način? In kako se je obneslo?
Tole pa je eno izmed naših kosil s koromačem.
KOROMAČEVI POLPETI Z AJDOVO KAŠO S STROČJIM FIŽOLOM (jesta
mami in dojenček)
Sestavine:
1 skodelico ajdove kaše
1 skodelico ajdove kaše
25 stročjih fižolov
1 čajna žlička zeliščnega masla ali
1 čajna žlička masla, 1 strok česna in poljubne sveže začimbe (če jih nimamo, pa posušene)
1 čajna žlička zeliščnega masla ali
1 čajna žlička masla, 1 strok česna in poljubne sveže začimbe (če jih nimamo, pa posušene)
1 koromač
1 čajna žlička masla
1/3 bučke
1 jajce
1 jedilna žlica drobtin
1 jedilna žlica moke
1 strok česna
1 vejica peteršilja (ali suh origano)
kokosova mast za cvrtje
1 čajna žlička masla
1/3 bučke
1 jajce
1 jedilna žlica drobtin
1 jedilna žlica moke
1 strok česna
1 vejica peteršilja (ali suh origano)
kokosova mast za cvrtje
- Ajdovo kašo damo kuhat v vrelo vodo.
- Stročji fižol operemo, odrežemo konce, ga narežemo na manjše
koščke in damo kuhat v drugo posodo z vrelo vodo.
- Za polpete koromač očistimo, sesekljamo v sesekljalniku ali
ročno narežemo na zelo tanke rezine.
- V posodo damo 1 čajno žličko masla in dodamo narezan koromač.
Pokrijemo, dušimo 20 minut in vmes večkrat premešamo.
- Medtem naribamo bučko in jo damo v skledo.
- Primešamo jajce, moko, drobtine in strt strok česna ter
sesekljan peteršilj ali suh origano.
- Dodamo še dušen koromač in vse skupaj premešamo v enotno
zmes.
- V ponev damo kokosovo mast. Ko se stopi, vanjo z žlico
polagamo zmes, iz katere oblikujemo polpetke.
- Pokrite pečemo 5 minut na zmerni temperaturi, nato jih
obrnemo, pokrijemo in pečemo še 3 minute. - Pečene zlagamo na krožnik s papirnato
brisačko, ki vpije odvečno maščobo.
- V drugo ponev damo žličko zeliščnega masla. Če ga nimamo,
uporabimo navadno maslo, ki ga stopimo, dodamo strt strok česna in nasekljane
sveže ali posušene začimbe.
- Ko zadiši, dodamo odcejen stročji fižol in ajdovo kašo.
- Ponudimo skupaj s pečenimi polpetki.
Ni komentarjev:
Objavite komentar
Ti je všeč moj blog ali imaš kakšen predlog? Prosim, piši mi ;)
Do you like my posts or you have a suggestion? Please, write to me ;)